617/366

Vaatehaaste, joka muutti oman suhtautumiseni shoppailuun, kulutustottumuksiin sekä muotiin ja pukeutumiseen.

Yksi asioista, joista minut tunnetaan parhaiten, on En osta vaatteita vuoteen -haasteeni. Haasteen myötä olen tullut tutuksi somesta asuvideoideni kautta, joissa kokoan videolla päivän asuni ja jaan samalla sen hetken ajatuksia vaatehaasteestani.

Matkaani on voinut seurata lähes reaaliaikaisesti sosiaalisen median kautta, ja somessa minulle sekä muille vaatehaastelaisille ja ekologisesta pukeutumisesta kiinnostuneille on muodostunut oma yhteisö.

Tämän sivun myötä voit tutustua haasteeseeni lisää. Levitetään yhdessä sanomaa vastuullisemmasta ja ekologisemmasta pukeutumisesta, jonka meidän maapallommekin kestää <3

Haasteen yksinkertaiset säännöt

1

Ei vaatteita; ei uusia, ei second handia, ei vaatteita lahjaksi tai yhteistyönä

2

Alusvaatteet, sukat, sukkahousut ja asusteet (myös kengät ja laukut) oli sallittu

3

Vaatteiden lainaaminen oli sallittu

Aloitin haasteen syntymäpäivänäni 25.4.2023 ja haasteen oli tarkoitus kestää tasan vuoden.

Mistä kaikki alkoi

Alkusysäyksen haaste sai jälleen kerran yhdestä epäonnistuneesta ostolakosta. Olin tehnyt vuodelle 2023 lupauksen, että aloitan rennon ostolakon, mutta jo huhtikuussa jäin itselleni kiinni siitä, että tämä lupaus ei ollut toteutunut. Ei sitten lähellekään.

Täytän vuosia huhtikuun lopulla, ja pari päivää ennen syntymäpäivääni vuonna 2023 törmäsin TikTokissa erääseen italialaiseen tiktokkaajaan, joka oli päättänyt olla vuoden ostamatta vaatteita ja teki haasteensa ajan videoita päivittäisistä asuistaan. Huomasin miettiväni että vau, tuo on varmasti siisteintä mitä olen hetkeen sosiaalisessa mediassa nähnyt.

Samalla aloin miettiä, että pystyisinkö minä itse siihen. Pohdin myös, että kun täytän pian 28 vuotta, niin olisipa hienoa pystyä sanomaan, että en ostanut yhtäkään uutta vaatetta 28-vuotiaana.

Olen itse melko yllytyshullu ihminen ja saatan rynnätä isoihinkin päätöksiin nopeasti. Mukaudun tilanteisiin helposti ja spontaanit päätökset ovat tulleet elämäni aikana jo hyvinkin tutuiksi. Ja siitä se sitten lähti – päätin vain kahden päivän varoitusajalla lopettaa vaatteiden ostamisen kokonaisen vuoden ajaksi.

Miten meni?

Haasteen ensimmäinen vuosi on nyt onnistuneesti takana päin, kun saavutin täydet 366 päivää ilman uusia vaatehankintoja. Koska täysi vuosi hujahti ohi niin nopeasti ja niinkin helposti, päätin jatkaa haastetta vielä vuoden 2024 loppuun.

Loppuvuodeksi eli 25.4.-31.12.2024 päivitin haasteeni sääntöjä hieman. Samat vanhat ohjenuorat ovat edelleen voimassa, mutta lisäsin sääntöihin uuden kohdan siitä, että saan ommella vaatteita itse. Olen aina halunnut ostata ommella ja tehdä itse vaatteita, joten loppuaika haasteesta toimikoot hyvänä aasin siltana siihen.

“Haluan osoittaa, että muodista, vaatteista ja pukeutumisesta voi nauttia ilman ylikuluttamistakin. Voimme ilmaista itseämme vaatteilla ja rakastaa muotia, mutta se vain täytyy tehdä vastuullisemmin. Meidän maapallomme ei kestä tätä nykyistä ylikulutustamme.”

— Elli

Haasteesta usein kysyttyä

Saitko vaatteita yhteistyönä?

En! Tein linjauksen, että en halua ottaa vaatteita vastaan yhteistyönä. Yhteistyössä vaatteita täytyy kuitenkin mainostaa, enkä kokenut sitä moraalisesti oikeaksi mainostaa seuraajille vaatteita, samalla kun itse suoritan haastetta vaatteiden ostamattomuudesta. En halua sanoa seuraajille, että ostakaa te vaatteita, mutta minä en.

Kuinka pitkä haasteesi on?

Haasteen piti alunperin olla vuoden mittainen, eli 366 päivää koska kyseiseen vuoteen osui myös karkauspäivä. Vuoden suorittamisen jälkeen päätin kuitenkin jatkaa haastetta vielä loppuvuoden ajan, eli loppujen lopuksi haasteesta tuli 617 päivää pitkä.

Miksi jatkoit haastetta?

Haastevuosi sujahti ohi niin nopeasti ja se meni paljon paremmin kuin mitä itsekään odotin. Koska koen, että vuosi oli helposti ja nopeasti suoritettu, mietin että miksi en jatkaisi vielä pidemmälle. Lisäksi haluan seuraavaksi aloittaa uuden haasteen, mutta se olisi helpompi aloittaa vuodenvaihteesta, joten en tässä välissä halunnut palata takaisin vanhoihin tapoihini ja jatkaminen vuoden loppuun saakka tuntui luonnolliselta.

Saitko tehdä itse vaatteita?

Tämän kohdan unohdin itseasiassa määritellä haastetta aloittaessani! Ensimmäisen täyden vuoden aikana en tehnyt uusia vaatteita, mutta yksi vanha neuletakki lyhennettiin äitini avustuksella uudenveroiseksi.

Loppuvuodeksi 2024 määrittelin sääntöihini, että vaatteiden ompeleminen ja itse tekeminen on sallittu.

Mikä haasteessa oli vaikeinta?

Vaikeita hetkiä tuli muutamiakin. Ensimmäinen varsinainen vaikea hetki tuli 100 päivän kohdalla, kun löysin UFF:lta haaveilemani kansallispuvun paidan ja essun. Onneksi jono näihin oli jo niin pitkä, ettei minulla ollut mitään mahdollisuutta ostaa niitä.

Toinen vaikea hetki oli haastevuoden joulun välipäivät. Olin aina tottunut siihen, että joulun jälkeen käyn shoppailemassa ja kävinkin paljon pyörimässä kaupoissa. Välipäivien aikaan myös somessa näkyi paljon lahjojen esittelyvideoita, jotka totta kai lisäsivät omaakin ostoshimoa.

Mikä haasteessa oli parasta?

Ehdottomasti kaikki se positiivinen palaute, mitä olen haasteesta saanut! <3 Myös ne kymmenet – jossei sadat – viestit ja kommentit siitä, että olen inspiroinut muitakin aloittamaan joko saman haasteen tai muuten saanut heidät miettimään omaa kulutustaan. Näitä ihania kohtaamisia on tullut niin somessa, kuin myös ihan livenä.

Katso lisää

Katso lisää

  • Dokumentoin TikTokiin asujani ja ajatuksiani haasteen ajalta.

  • Instagramista löytyy eniten asukuvia haasteen ajalta.

  • Blogista löytyy satunnaisia, mutta pohdiskelevampia tekstejä haasteestani.

Bongattu mediasta

  • Elli, 29, ei ole ostanut vaatteita yli vuoteen – kokeilulla on ollut yllättävä seuraus

    Tamperelainen Elli Leppiniemi päätti, ettei osta yhtäkään uutta vaatetta 28-vuotiaana. Ostolakko avasi silmät ylikulutukselle.

    Lue koko artikkeli

  • "Älytöntä ylikuluttamista kirppiksillä" – Elli laski vaatteensa ja päätti osallistua Tiktok-haasteeseen

    Vaatteiden ostaminen käytettynä ei ole sen kestävämpää, mikäli vaatteita ostaa yli tarpeen, sanoo tutkija.

    Elämme Suomessa ylikulutusyhteiskunnassa, jossa ihmisten kaapit pursuavat käyttökelpoisia vaatteita. Silti monelle saattaa usein nousta mieleen ajatus, että tarvitsisi vielä kipeästi jotain uutta päälle pantavaa.

    Elli Leppiniemi on ollut nyt yli vuoden ajan ostamatta yhtäkään vaatetta, edes käytettyä. Haasteen tarkoituksena on ollut osoittaa, että tarvetta uusille vaatehankinnoille ei oikeasti ole.

    Lue koko artikkeli
    Tämä sama artikkeli julkaistiin useammassa eri lähteessä, kuten MTV3:ssa, Keskisuomalaisessa ja Aamupostissa.

  • Tampereen yliopiston journalistiikan oppiaineen kurssityö, jossa kerron lyhyesti vaatehaasteestani videohaastattelun muodossa.

    Tekijät: Aada Alapuranen, Emma Toikkanen, Milla Solaranta, Joni Hakasalo.

    Katso haastattelu

Haastattelu tai puhujaksi?

Haluaisitko haastattelun vaatehaasteestani? Etsitkö puhujaa tapahtumaasi ekologisesta aiheesta?