Lifestyle

”Aivohalvauksen ja migreenin ero on hiuksenhieno” – E-pillerit ja migreeni



E-pillerit ja migreeni.






Mukavaa sunnuntai-iltaa tyypit ♡ Meillä on tänä viikonloppuna jatkunut tämä meidän kotiprojekti, kun perjantaina saatiin kotiin uusi nojatuoli sekä sivupöytä. Nyt viimeisenä mylläyksen kohteena olikin siis olohuone ja vitsi täällä näyttää nyt kivalta! Toki sohva ollaan edelleen vaihtamassa viimeisenä silauksena, mutta tänään tapahtunut muutos on jo aivan valtava. Joka tapauksessa, palataan kotiprojektin pariin myöhemmin, sillä tänään aihe on tavallista vakavampi.






Mun on pitänyt jo pitkään kirjoittaa tästä aiheesta, mutta aina se on jäänyt. Tällä viikolla kuitenkin iski pitkästä aikaa migreenikohtaus ja tavallaan se oli potku tämän postauksen kirjoittamiseen.



Ilmaispaketti ja elämäni pahin migreenikohtaus

Mä olen tosiaan syönyt yhdistelmäehkäisypillereitä jo yläasteesta saakka. Muistan vieläkin kun sain pillerit ensimmäistä kertaa terveydenhoitajalta, joka kyseli perusjuttuja suvun sairauksista ja sitten lykkäsi ilmaispaketin käteen. Tämä ilmaispaketti oli merkkiä Yasmin ja kun kaverit myöhemmin saivat omansa, mietittiin joskus kevyesti että miksi mulla oli Yasminit ja kaikilla muilla Yazit. Yasminit sopi mulle kuitenkin hyvin, mitä nyt alkuun mielialavaihtelut olivat kovat ja itkin paljon ilman syytä 😀 Alun tasaantumisen jälkeen kaikki oli ok ja kontrollit sun muut meni rennosti ja hyvin. Eikä mulla koskaan ollutkaan mitään ongelmia pillereiden kanssa.

Mutta sitten, vaihdossa Englannissa koin elämäni pahimman migreenikohtauksen. Kirjaimellisesti pelkäsin etten ehkä herää aamulla. Mulla puutui kädet vuorotellen, silmissä sumeni jatkuvasti ja näkökenttä värisi, kieli puutui ja oksetti. Koko kohtaus alkoi näköhäiriöillä, eli värinäkuviolla näköpiirissä. Otin särkylääkkeitä, mutta ne eivät auttaneet. En meinannut pysyä pystyssä edes istualtaan tuolilla, joten menin sänkyyn makaamaan ja nukahdin siihen. Parin tunnin päästä heräsin valtavan huonoon oloon ja kävin oksentamassa. Aamulla kaikki nämä olot oli poissa, mitä nyt oli varsin voimaton olo mutta muuten kaikki ok.











En osannut epäillä tuosta migreenikohtauksesta sen enempää ja päädyin vain tarkkailemaan päänsärkyjä tarkemmin. Mulla oli ollut yläasteelta asti päänsärkyjä epäsäännöllisesti, mutta mitään ei koskaan todettu. Vaihdosta palattuani menin tosiaan harjoitteluun sekä töihin, ja sen kevään 2018 aikana migreenikohtaukset alkoivat yleistyä. Kesällä 2018 päänsäryt ja migreenit vaivasivat lähes viikoittain ja ison osan sen kesän juhannuksesta vietin nukkuen migreeniä pois. Silloin myös googlailin aiheesta, ja totesin itse ettei mulla ole migreeniä, kun Googlen mukaan vakava migreeni esiintyy yli 20 päivänä kuukaudesta. Miten hölmö olinkaan, sillä myöhemmin mulle selvisi että mulla oli migreeniä tuolloin todella usein ja etenkin säännöllisesti.






Reseptin vaihto matalahormonisempaan

Tuona kesänä kävin myös jälleen uusimassa e-pillerireseptin ja siellä minulta kysyttiin, onko Yasmin-reseptiin jokin erityinen syy. Olin vähän ymmälläni ja selitin, että olen syönyt niitä ekasta ilmaispaketista lähtien ja ne ovat sopineet hyvin. Lääkäri totesi, että sillä hän vain ihmetteli, kun nuo Yasminit ovat yksiä suurihormonisimpia valmisteita ja yleensä ne määrätään erimerkiksi koviin kuukautiskipuihin. Mutta mullahan ei ole koskaan ollut mitään kipuja. Päätettiin yhdessä kokeilla vähän matalahormonisempaa ja sain päällekäisen reseptin Yasminelleen. Koin sen sopivan mulle myös ja jatkoin Yasminelleilla eteenpäin.

Hoidin 2018 kesän ja syksyn migreenikohtauksia särkylääkkeiden ja levon avulla. Pahimpina kertoina esiintyi jälleen puutumista ja lähes jokaista kohtausta edelsi näkökentän värinät. Toisinaan heräsin pääkipuun, ja siinä tiesi jo melkein heti että tämä päivä oli tässä. Kerran kysyin syksyllä silloiselta työnantajalta lupaa työterveyteen, jotta olisin saanut ihan migreenilääkkeet, mutta maksullisen työterveyden vuoksi en sinne sitten saanut mennä.






E-pillerit ja migreeni

Käännekohta oli joulukuussa, kun lueskelin Facebookin ryhmissä julkaisuja päänsäryistä ja migreeneistä. Vasta näissä keskusteluissa mulle selvisi tilanteen vakavuus, kun jengi varoitteli että e-pillerit ja migreeni ovat vaarallinen yhdistelmä, ja erityisesti jos kyseessä on aurallista migreeniä. Yhdessä kommentissa luki että aurallisen migreenin ja e-pillereiden yhdistelmässä aivohalvauksen ja migreenin välinen ero on hiuksenhieno.

Muistan pelästyneeni tuota kommenttia ja jäin miettimään asioita todella paljon. Luin pillereiden selosteen ja siellähän ihan kiellettiin kyseisen valmisteen käyttö jos aurallista migreeniä esiintyy. Heti seuraavana päivänä soitin päivystykseen, selitin tilanteen ja sain puhelusta seuraavalle päivälle kiireellisen soittoreseptin ajan, jossa mulle määrättiin minipillerit. Söin aiemman laatan loppuun ja vaihdoin minipillereihin. Mua myös pyydettiin pitämään päänsärkypäiväkirjaa ja sen tyhjyys on yllättänyt minutkin. Vaihdon jälkeen eli joulukuun jälkeen migreenikohtauksia on ollut neljä. Neljä kahdeksan kuukauden sisään, ja se on ihan älyttömän vähän aiempaan lähes viikoittaiseen kipuiluun. Näistäkin vain kaksi on ollut aurallista migreeniä, eikä onneksi sisältänyt enää muita pahimpia oireita.

Nyt viimeisimmän kohtauksen yhteydessä juttelin aiheesta nykyisessä työpaikassa ja mua kannustettiin hakeutumaan työterveyteen, vaikka kohtaukset ovatkin merkittävästi vähentyneet. Ja olen sitä itsekin miettinyt, että ihan migreenilääkkeet olisivat varmasti paikallaan, jos niillä saisi estettyä edes nämä muutamat kerrat. Kuitenkin olen äärettömän onnellinen, että vihdoin tajusin tilanteen vaarallisuuden. On ollut pelottavaa ajatella mitä olisikaan voinut tapahtua, jos en olisi hoksannut yhteyttä. Olen myös soimannut itseäni paljonkin, että miksi en tajunnut päänsäryn ja migreenin johtuvan pillereistä. Vastaus oli kaiken aikaa ihan nenäni alla, mutta mä en vaan ymmärtänyt.






Kiitos jos jaksoit lukea tämän pitkän tarinani siitä, kuinka reunalla olenkaan keikkunut terveyteni kanssa, ihan omasta syystä. Mulla kun ei koskaan ollut muita oireita pillereistä ja koin niiden sopivan mulle, mutta todellisuus oli ihan toinen. Toivonkin, että tavoittaisin tällä edes yhden kaltaiseni, jolta löytyy e-pillerit ja migreeni. Olkaa varovaisia, lukekaa valmisteiden selosteet ja tarkkailkaa terveyttänne. Jos teillä on vastaavia kokemuksia, kuulisin mielelläni teidän tarinan kommenteissa!



E-pillerit ja migreeni – Oliko näiden yhdistelmän vaarallisuus sulle tuttu juttu?




×××

Tykkääthän blogista jo Facebookissa?


Lue myös

Kuntokeskus Liikku ja Liikku-bucketlist
Praha - Sympaattinen miksaus Pariisia ja Berliiniä

2 Comments

  • Tiia - Littlebigthings

    Ah, lemppariaiheeni! Tämä juttuhan ei ole lainkaan näin yksioikoinen. Jos 70-luvun tieteellisen tutkimuksen valossa pillerit ja migreeni oli todettu vaaralliseksi yhdistelmäksi, nykytutkimuksen perusteella jo koko käsitys migreenin syntymekanismista on muuttunut, eikä tälläiselle käyttökiellolle ole mitään perustetta. Nykykäsityksen mukaan migreeni, edes aurallinen ei ole este pillereiden käytölle, päinvastoin niitä voidaan käyttää, kuten itsellänikin, migreenin hoidon osana. Tämä siis ihan migreenin tutkimukseen erikoistuneen neurologin toimesta. Jotkut lääkärit edelleen sitkeästi haluavat pysyä siellä 70-luvulla kerran oppimansa tiedon parissa, kuten kokemukseni mukaan myös joukko keskustelupalstojen kirjoittelijoitakin.

    Tokikaan pillerit ei sovi kaikille, eikä kaikille migreenikoillekaan. Myös pillerit itsessään ovat riski veritulpille, ja myös migreeni voinee nostaa tukosriskiä. Kuitenkin käsitys migreeni ja pillerit -yhdistelmän vaarallisuudesta ja käyttökiellosta on vanhentunut.

    Halusin vaan korjata tämän virheellisen käsityksen. Tästä on tullut vissiin mun elämäntehtävä 🙂

    • ELLI

      Jep, ei se yksioikoista tietenkään ole ja ihanaa että sulla pillerit ovat auttaneet! Olisipa mullakin niin. Silti, kun tosiaan ihan valmisteen pakkausselosteessa kerrotaan aurallisen migreenin ja kyseisten pillereiden yhdistelmän olevan riski ja valmisteen seloste itse suosittelee lopettamaan käytön tällaisessa tilanteessa, kyllä mä silloin lasken ne vaaralliseksi yhdistelmäksi. Siitäkin huolimatta että käsitys olisi lääkäreiden keskuudessa vanhentunut, koska uskon että valmisteen seloste on varmasti päivitetty sitten 70-luvun. Valmisteen selosteesta minä sain potkun vaihtamiseen, en lääkäreiltä. Tietenkin kaikki on yksilöllistä, mutta riskiksi ja mahdollisesti vaaralliseksi valmiste itsekin on tämän yhdistelmän todennut, ja siksi haluan asiasta osaltani varoittaa.

      Mun kohdallani näiden yhdistelmä selvästi oli vaarallinen, kun jo näinkin lyhyessä ajassa tilanne on täysin muuttunut positiivisempaan, eikä muu ole muuttunut kuin yhdistelmäpillerit minipillereihin. En toki tiedä sopivatko minipillerit ja hormonaalinen ehkäisy minulle ollenkaan, sillä voihan näistä mineistäkin tulla oireita taas vuosien päästä. Mutta silloin osaan olla tarkempana ja seurata tilannetta ihan eri tavalla, kuin mitä aiemmin osasin.

Leave a Reply