Lifestyle

Blogiyhteistyöt 3: Mitä on kevytyrittäjyys ja kuinka laskuttaa bloggaajana?

Vihdoin mulla on aikaa jatkaa tätä Blogiyhteistyöt-sarjaa! Aiemmissa osissa ollaan puhuttu yhteistöihin suhtautumisesta ja niiden merkitsemisestä, ja tänään aiheena on omasta työstä laskuttaminen. Itselleni tämä on näistä se mielenkiintoisin aihe, koska se on myös vierain ja koen että tässä oli itsellänikin tosi paljon opettelemista. Onneksi UKKO.fi suostuikin mun pyyntöön ja sitä kautta opin yhteistyön laskuttamisesta todella paljon!

 

Mitä vaihtoehtoja bloggaajilla on laskutuksen suhteen?

Tienaaminen blogilla on tosiaan kohtalaisen uusi juttu, kuten aiemmissakin osissa ollaan juteltu. Siksi olemassakin on tosi vähän ohjeistuksia ja suosituksia laskutusta koskien, ja voin kuvitella että moni on näissä asioissa ollut yhtä pihalla kuin minä. Näistä on kuitenkin tärkeää ottaa selvää, koska bloggaaja on itse vastuussa oman työnsä verotuksesta. Laskuttamisen vaihtoehtoina bloggaajilla on oikeastaan vain freelancer-kortti, oma toiminimi, oma verokortti/sivutuloverokortti ja kevytyrittäjyys. Monet firmat eivät ota vastaan pelkkää verokorttia, koska et ole heillä palkallisena, joten sekin tiputtaa vaihtoehdot pienempään määrään. Itseäni näistä tosiaan kiinnosti ja kiinnostaa eniten kevytyrittäjyys sen helppouden vuoksi.

 

Mitä tarkoittaa kevytyrittäjyys?

Lyhyesti selitettynä kevytyrittäjä toimii kuten yrittäjä, mutta kuitenkin ilman y-tunnusta tai toiminimeä. Tämä on kohtalaisen uusi työmuoto, ja esimerkiksi loistava keino tutustua yrittäjyyteen. Mä olen joskus todennut etten haluaisi olla yrittäjä, mutta pakko myöntää että on se tässä pikkuhiljaa alkanut kiinnostamaan. Ei kuitenkaan vielä niin paljoa, että oman toiminimen perustaisin, eikä se kyllä olisi mitenkään päin kannattavaakaan just nyt. Mä en myöskään tykännyt koulussa yhtään taloushallinnon kursseista, koska se ei vaan ollut mun juttu 😀 Näiden syiden vuoksi koen kevytyrittäjyyden mulle sopivimpana vaihtoehtona ja uskon sen myös olevan helpoin ja yksinkertaisin vaihtoehto useimmille bloggaajille.

Kevytyrittäjä laskuttaa työnsä laskutuspalveluiden, esimerkiksi UKKO.fi:n kautta, eikä tällöin tarvitse itse huolehtia yrittäjyyteen liittyvistä maksuista ja kuluista. Kevytyrittäjä ei myöskään ole kirjanpitovelvollinen eikä se sido mihinkään, ja siksi se onkin todella joustava vaihtoehto. Parasta tässä on se, että verotukset ja muut menevät varmasti oikein ilman että sun itse tarvitsee tietää niistä juuri mitään, koska kevytyrittäjyydellä ja laskutuspalvelulla välttää tosi näppärästi ne yrittäjän paperityöt.

Muistuttaisin silti vielä, että kevytyrittäjyys otetaan huomioon tukia laskiessa. Tämä oli itselleni tärkeä tieto opiskelijana, mutta huojentavaa oli se, että mun täytyy vain huolehtia koko vuoden tulorajasta opintotukeen nähden samoin kuin aiemminkin. Tällä tavallahan voit esimerkiksi opiskelijana luoda itsellesi helposti kesätyön tekemällä just sitä mistä tykkäät! Kevytyrittäjyys sopii tosi hyvin oikeastaan kaikille luoville aloille. Valokuvaajat, muusikot ja muut freelancerit käyttävät tätä paljon ja laskutuspalvelua voi soveltaa helposti melkeinpä mihin alaan tahansa.

 

Oma kokemukseni kevytyrittäjyydestä

Ennen laskuttamista kirjauduin sisään UKKO.fi-palveluun ja ”katselin vähän ympärilleni”. Mun mielestä sivusto on tosi selkeä ja mulle kävi heti selväksi mitä pitää tehdä. Syötin palveluun tilinumeroni ja muut perustiedot, lisäsin työilmoituksen ja verokortin. Heillä on myös tosi kätevä laskuri, jolla voit laskea paljonko sun täytyy laskuttaa, jotta saat toivomasi palkan ja siitä oli mulle todella paljon hyötyä. Tykkäsin myös älyttömän paljon siitä, että heillä on paljon ilmaisia oppaita esimerkiksi markkinointia koskien ja niiden parissa voisin viettää paljonkin aikaa.

Laskun luominen oli tosi helppoa ohjeiden avulla ja yllätyin todella positiivisesti siitä, kuinka helposti se kävi. Vähän epäröin arvonlisäveron suhteen, kun bloggaajien kohdalla se on taas ihan oma juttunsa, mutta eiköhän sekin mennyt kuitenkin niin kuin piti. Kuitenkin, laskun luomisessa oli helppo valita sopivin toimitustapa ja ohjeet auttoivat myös laskutettavan yrityksen tarvittavien tietojen etsimisessä. Laskulle oli helppo eritellä tuotteet/palvelut ja joka kohdassa oli ohjeet, jos ei itse tiennytkään mitä pitää tehdä tai mitä tietoja täytyy syöttää. Mun mielestä laskun luomisesta oli tehty ”idioottivarma”, kun tällainen munkin kaltainen tyyppi selviytyi siitä vaikka olenkin niin pihalla laskutusasioista kuin vain voi olla 😀

Tuntui jotenkin ihan hurjan viralliselta laskuttaa yritystä ja tosi hassua, mutta samalla siistiä sanoa itseäni nyt kevytyrittäjäksi hahah! Jatkossakin aion ehdottomasti käyttää UKKO.fi-palvelua, koska en todellakaan ole vielä valmis huolehtimaan kaikesta tästä itse mutta en myöskään halua tukea harmaata taloutta.

 

Kuulisin myös enemmän kuin mielelläni muiden bloggaajien kokemuksia erilaisista laskutusvaihtoehdoista, freelancer-kortista omaan toiminimeen, jos teillä sellaisia on. Jos olette käyttäneet tällaisia laskutuspalveluita, kertokaa ihmeessä omiakin kokemuksia! Ja jos haluat nyt liittyä UKKO.fi:n jäseneksi (ei maksa mitään!), olisi huippua jos tekisit sen tämän linkin kautta. Hyödytään siitä molemmat 50 euron arvoisen bonuksen verran sun ensimmäisen yli 300 euron laskutuksen jälkeen 🙂

 

Onko kevytyrittäjyys sulle jo tuttu juttu?

 


×××
Lopuksi tahdon sanoa, että haluan jättää tämän postaussarjan jatkon auki. Suunnittelin tähän alunperin vain nämä kolme osaa, mutta koen että mulla saattaa olla sanottavaa blogiyhteistöitä koskien vielä joskus tulevaisuudessa. Jätetään siis tämä toistaiseksi tähän, mutta ideoita tätä sarjaa koskien otetaan totta kai aina vastaan!

 

Lue myös

Fuze Tea: Joko olet törmännyt uuteen jääteehen?
Asukuvat Helsingistä: Beigeä, valkoista ja ihana neulehuppari

8 Comments

    • Elli Leppiniemi

      Tosi ihana kuulla että tykkäsit ja kiva juttu että tää oli hyödyllinen ♡ Viltti on Fanni K:lta! Nukkaa lähtee jonkun verran jos viltti hinkkautuu johonkin, mutta ei sillä tavalla häiritsevän paljon 🙂

    • Elli Leppiniemi

      Huippua että oot tykännut! ♡ Itsellekin nämä ovat olleet tosi hyviä oppimiskokemuksia, kun on pitänyt etsiä tarvittavaa tietoa ja nyt kun pääsin ihan testaamaan UKKO.fi:n palvelua, tuli tutustuttua kevytyrittäjyyteen tosi läheltäkin 🙂

  • Sofia

    Samat sanat, tosi kiinnostava juttu! Itse oon just miettinyt, että kannattaako yhteistöitä tehdä, jos siis verokortti ei käy ja sitten pitäisi heti olla yritys. Olen kuullut kaveriltakin hyvää palautetta tuosta ukko.fi:stä, että pienillä summilla kannattaa ehdottomasti hyödyntää ennen kuin ryhtyy muuta miettimään.
    Jäi tosin vielä mietityttämään, että kuinka sitten lopulta osasit laittaa tuon alv:n oikein?

    • Elli Leppiniemi

      Kiva että tykkäsit! ♡ Ja ehdottomasti voin suositella UKKO.fi:n laskutuspalvelua, koska se oli ihan hurjan kätevä ja tällainenkin vähän asioista tietämättömämpi tyyppi selviytyi loistavasti haha 😀 Arvonlisävero pitää tosiaan maksaa kun käyttää laskutuspalvelua, vaikka muutoin bloggaajat ovat käsittääkseni siitä vapaita mikäli tulot eivät ylitä tiettyä summaa. Alv on itselleni ollut aina sellainen hankala aihe ymmärtää näissä blogilaskutuksissa, mutta UKKO.fi:llä on sellainen tosi kätevä ”en tiedä mitä arvonlisäveroprosenttia käytän” -kohta, joka auttoi löytämään oikean prosentin just omaan tarpeeseen vaan klikkailemalla tarvittavat vastaukset 🙂

Leave a Reply